Pyramidit

Pyramidit

person riding camel during day time
Photo by Martin Widenka / Unsplash

Tämä on ensimmäinen blogini pyramideista. Tarkoitus ei niinkään ole kertoa kaikkea pyramideista. Enemmänkin käydä läpi asioita jossain satunnaisessa järjestyksessä. Ehkä opit jotain uutta ehkä et.

Tarkoitus ei ole pelkästään käydä läpi Egyptin Gizan pyramideja vaan myös muitakin. Mutta aloitetaan isoimmasta eli Gizan Kheopsin Pyramidista. Se on suurin tunnettu pyramidi ja suurin Gizan tasangolla. Ja ehdottomasti tunnetuin pyramidi.

Kheopsin Pyramidi

Pyramid of Khafre
Photo by Jeremy Bishop / Unsplash

Ensinnäkin on hyvä huomata yhteys missä on Kheopsin pyramidi on valtava mutta ei suinkaan ainut ja yksin Gizan tasangolla. Se on osa rakennelmaa ja rakennelmia sen ympärillä. Todennäköisesti Kheopsin pyramidia ei pitäisi tarkastella erillään muista rakennuksista tai rakennelmista sen ympärillä  mutta käytännön syistä teemme sen kumminkin.

Muutamia lukuja jotka saavat varmaan pään pyörälle sen kohdalla

  • Pyramidi koostuu noin 3 900 000:sta palasta. Noin 1,5 tonnia per kappale kiveä
  • Pyramidi painaa noin 16 miljoona tonnia
  • Pyramidin korkeus on noin 45 kerroksisen asuintalon korkeus
  • Jokainen pyramidin sivu on noin 2 ja puoli kertaa amerikkalaisen jalkapallo stadinin pituus. Ja pyramidilla on siis neljä sivua

Kuten yllä olevista luvuista havaitsee nopeasti Kheopsin pyramidi on kaikissa mittasuhteissa valtava.

Kheopsin pyramidin synty

Tästä ei ole oikeastaan tarkkaa tietoa mitenkä ja kuka rakensi. On eri teorioita kuinka rakenettu mutta mitään tarkkaa lähdettä ei ole josta varmistaa tarkat syyt, tekijät ja tekotapa.

Hyväksytyn teorian mukaan se on hautapaikka Kheops nimiselle faaraolle. Se rakennettiin noin 2500 ekr. Tässä kohtaa olisin hieman varovainen. Ajoitus voi olla oikea mutta saa nähdä onko viimeinen ajoitus.Kun ei ole tarkkaa tekotapaa tiedossa vuosiluku on päätelty.

Kheopsin pyramidi on astronomis-matemaattinen rakennelma

Pyramidin suhteet edustavat montaa geometrista perussuhdetta ja matemaattisesti tärkeää lukua. Lisäksi orientaatio(suuntautuminen) on tehty niin että osoittaa erittäin tarkasti maantieteelliseen pohjoiseen(ei magneettiseen). Monet suhteet ovat tarkasti laskettuja ja erittäin tarkasti mitattuja eikä niihin liity sattumaa.

Kuten monissa muissakin muinaisissa kivirakennelmissa epäillään että ovat osaksi tähtieteellisiä, esimerkiksi suuntautuminen maantieteellliseen pohjoiseen on saatettu tehdä rakennuaikana astronomian avulla. On teorioita että alunperin pyramidin yksi sivu on osoittanut silloiseen  Pohjantähteen. Pohjantähti vaihtelee maan liikkumisen takia jotenka se on eri vuosisatoina ja tuhansina eri.

Lopputulos tästä  kaikesta on se että ketkä tahansa ovat rakentaneet pyramidin ovat olleet tietoisia ainakin seuraavista asioista

  • Vahvat perusteet geometriasta ja mittaamisesta
  • Perustiedot maapallon rakenteesta ja mitoista

Lisäksi on useita teorioita Gizan pyramidin suhteista ja suunnista jotka yhdistetään astronomisiin tapahtumiin tai sijainteihin. En käy niitä tässä läpi koska en tunne astronomiaa hyvin mutta saattaa olla että niissä on jotain.

Pyramidi on muuttunut ajan myötä

Pyramidi nyt ei ole saman näköinen kuin se oli alunperin.

Alunperin pyramidi oli vähän korkeampi. Korkein osa oli korkeammalla ja todennäköisesti oli erillinen osa. Lisäksi nykyinen pyramidi oli päällystetty hienommalla kivellä joka heijasti valoa paremmin ja jossa ilmeisesti oli kirjoituksia tai piirustuksia. Sanalla sanoen, pyramidi oli näyttävämpi kuin mitä se nyt on.

Vähän keskiajan lopulla kerrotaan että maanjäristys alueella romutti rakennuksia ja paikalliset ottivat sen takia osia siitä päällystyksestä rakennusmateriaaliksi jolla korjasivat tuhoutuneita rakennuksia. Siksi sitä ei ole enää pyramidissa. Tämä voi olla otta mutta minusta kuulostaa hieman oudolta kun miettii kuinka pitkän aikaa pyramidin tiedetään olleen.

Pyramidi on todennäköisesti ryöstetty monta kertaa tai ainakin yritetty.Kirjoitettuja tapauksia ei ole kuin muutaman vuosisadan päähän.  Pyramidissa näkyy jälkiä murtautumisista  ja terve järki kanssa kertoo että on täytynyt olla yrittäjiä aikaisemminkin ottaen huomioon pyramidin erittäin pitkän iän.

Pyramidin sisäosat

Oma käsitykseni että yllä olevat nimet ovat annettuja. Kukaan ei tietääkseni tiedä oliko noilla sisärakennelman käytävillä ja kammioilla nimiä. Huomaa etteivä rakennelmat ole helposti ymmärrettäviä pyramidin sisällä.

Nimet ja kuinka ne ymmärretään perustuvat ehkä enemmänkin tarpeeseen nimetä ja hahmottaa kuin varsinaiseen tarkkaan ymmärrykseen mitä ovat.

On esimerkiksi ihan vaihtoehtoisia järkevän oloisia teorioita että mitä kutsutaan Grand Galleryksi on itseasiasa on ollut osa isoa vinssi mekanismia rakentamisen aikan  jolla on kuljettua kiviä ylöspäin. Siinä on paljon hankautumis merkkejä ja vastaavia sekä öljyämisen merkkejä jotenka vaikuttaa ihan loogiselta väitteeltä.

Omasta mielestäni kun katsoo pyramidin sisäosia niitä on vaikea mieltää hautapaikoiksia ja ideaaliksi rakennelmaksi mitään vastaavaa varten. Niitten rakenne ja olomuoto todennäköisesti selittyy rakentamisen tarpeilla paremmin.

Jos tietäisimme tarkkaan miten on rakennettu epäilen että pyramidin sisäosien rakenne vaikuttaisi järkevämmältä.

Pyramidin rakentamisessa on epätasaista laatua

Jälki koko pyramidissa ei ole tasalaatuista. Sisäosat on tehty osaksi huonommin ja ei läheskään niin huolella kuin muut osa. Tämä on saanut osan epäilemään että arkkitehti on vaihtunut kesken projektin. Itse epäilen että se on tarkoituksenmukaista ja todella epätodennäköisestä että kukaan rakentaisi näin ison rakennelman jättäen viimeistelemättä ehkä sen tärkeimmän osan eli ne oletetut hautapaikat. Voi olla että sisäosilla ei ole oikeaa arvoa kokonaisuuden kannalta.

Ensimmäisiä kuvauksia Gizan pyramidista

Linkkejä aikaisempiin kuvauksiin(englannin kielinen).
Huomaa etten tiedä kuinka tarkkoja nämä kuvaukset ovat mutta vaikuttaa kohtuu järkevältä kokoelmalta.

Johtopäätöksiä

Kun miettii kokonaisuutta niin silmään pistää kuinka vähän on uhrattu itse hautaustiloihin aikaa ja rahaa. Jos tarkoitus on rakentaa hieno hautapaikka niin tässä ja muissa Gizan pyramideissa on kyllä koko uhrattu täysin millekään esteettiselle tai näyttävälle.

Looginen ristiriita on aika melkoinen kun sitä antaa miettimään. Vuosikymmenien rakentaminen, tarkka suunnittelu, valtavat kustannukset ja lopputuloksena itse väitettyjen faaraoiden hautapaikat ovat aika vaatimattomia vaikka puitteet ovat valtavat. Vaikea uskoa että kyse on virheestä eikä tarkoituksenmukaisuudesta.

Hyvinkin todennäköisesti pyramidit itsessään eivät ole hautapaikkoja. Niissä lähes kaikki tuntuu uhratun kaikkeen muuhun kuin että olisivat majesteetillisen näyttäviä hautaustiloja. Muualtakuin ulkoa.


About Guru

Comments